Wees lief voor je tanden anders worden ze vals!
Uitneembare kunstgebitten
Duurzaamheid, pasjuistheid, hygiëne, esthetisch & fonetisch comfort kunt U op de volgende manier optimaal bewaren… Eén op de vier van de 35-tot 44 jarigen draagt reeds een gedeeltelijk of volledig kunstgebit, ons ook bekend als vals gebit, tandmondstuk of kortweg prothese…. een noodzakelijk kwaad niet alleen weggelegd voor senioren. Het is meer dan normaal dat u een paar maand nodig heeft om aan een nieuw kunstgebit te wennen. Het zal snel duidelijk zijn dat met de nieuwe gebitsprothese uw gewoonten sterk zullen veranderen. Mogelijke problemen kunnen zijn: U hebt in het begin moeite met kauwen, het articuleren en praten gaat niet even makkelijk, U of te lachen als voorheen.. maak je geen zorgen alles komt wel goed.
Zo wordt u van vandaag op morgen voor het eerst prothesedrager
Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplaatsen. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit kan onze denturist/tandtechnicus van dienst deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese! Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft of blijft houden, kom dan spoedig terug. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe deze dan minstens een halve dag voor de afspraak met onze praktijk weer in. Dit is van belang omdat wij anders niet alle pijnlijke plekken kunnen herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan het nieuwe wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten. of letterlijk doorbijten.
Mogelijke ongemakken die zich kunnen voordoen:
Pijnlijk tandvlees (indien boorden en randen te lang) soms een gevoel van keelpijn (door een te scherpe afsluitrand of postdam). Bij de eerstvolgende controles meldt u dit beter direct aan onze practicus. Met wat slijp- en polijstwerk is dit meteen verholpen (u heeft minimum één jaar waarborg, maak er gebruik van). Zoals u zal merken gaan al deze ongemakken geleidelijk over. Lang duurt het niet (maximaal 2 tot 3 weken) voor men het nieuwe welzijn van een prothese waardeert.
Wat moet men doen voor een optimaal comfort?
Onze beste TIPS: Verlies vooral uw geduld niet. Wanneer u de prothese regelmatig – en beter nog - permanent draagt, zal u snel wennen aan het nieuwe gevoel en keert uw mondcomfort zienderogen terug. Start met zacht voedsel dat gemakkelijk te kauwen is: vis, eieren, mals vlees, pasta, zachte groenten… Snijd het voedsel in kleine stukjes, stop niet te veel in de mond en kauw langzaam en zorgvuldig. Vermijd te hete drank of te sterk gekruide gerechten, tot u de temperatuur weer goed kunt aanvoelen. In het begin is het mogelijk dat u moeite heeft om bepaalde klanken te vormen (vooral C,CH,S of Z). Maak u geen zorgen, met wat oefening eet en praat u weer als vooreen. Wie weet bestelt u bij het eerstvolgend restaurantbezoek geen ‘saucissen uit de Mississipi’…
Als het kunstgebit gaat irriteren:
De prothese (het kunstgebit) kan in sommige gevallen irritatie aan het tandvlees veroorzaken. Daarom dient men extra maatregelen te treffen i.v.m. de mondhygiëne. De ruimte onder het gebit is vaak een verzamelplaats van plaque (bacteriën). Dit kan mede bevorderd worden door een slechte lichamelijke conditie. Al heeft u een goed passend gebit, dan nog kan de prothese mechanische irritatie veroorzaken door het kauwen en de druk die op de kaken wordt uitgeoefend. Met name bij ouderen bij wie het tandvlees en het bot (resorptie) wat gaat slinken waardoor het gebit meer speling krijgt (oplossing BONYplus- Stabilisateur®). Net als het natuurlijk gebit moet een prothese nauwgezet schoon gehouden worden. Men moet kortom zorg dragen voor een algemene goede mondhygiëne.
Wat je dient te onthouden, prothesedrager:
Door uw prothese dagelijks te reinigen voelt u zich goed, ziet u er verzorgd uit en voorkomt u dat de prothese onaangenaam zit. Zo houdt u het tandweefsel (harde tandsubstantie, slijmvlies) gezond en kunt u ongewenste ontwikkelingen, zoals cariës in de eigen tanden of kiezen en slijmvliesontstekingen voorkomen en bestrijden. Voor het grondig verwijderen van aanslag en plaque op uw prothese is het niet in de eerste plaats van belang welk soort reinigingsmiddel u gebruikt. Belangrijk is wel dat uw prothese reinigt met behulp van een borsteltje. Normaal hoeft uw prothese niet te worden gedesinfecteerd. Op aanraden van uw behandelaar kan dat echter in uitzonderlijke gevallen wel voor een bepaalde tijd nodig zijn.
Onderhoudstips voor een volledige prothese:
Spoel uw mond na elke maaltijd met water en spoel de prothese afzonderlijk onder de kraan af. Reinig uw prothese minimaal één keer per dag grondig met behulp van een zachte prothesetandenborstel en warm water. Hiervoor kunt u voor dagelijks gebruik een gel gebruiken. Doe enkele druppeltjes speciale gel op de prothese. Tandpasta raden wij voor de dagelijkse reiniging af omdat deze de oppervlakken van de prothesetanden en -basis kan opruwen waardoor het zijn glans verliest. Poets zeer zorgvuldig (2 minuten volstaat) tussen de tanden en kiezen en borstel de binnenkant van de prothese die tegen het slijmvlies ligt. Poets tevens de tong en het gehemelte met behulp van een zachte borstel. Spoel de prothese daarna onder de kraan af.
Voor zover met onze behandelaar niets anders is afgesproken, hoeft u een volledige prothese ´s nachts niet te dragen. Op die manier krijgt het tandweefsel, dat door de prothese wordt belast, rust. Wanneer u de prothese niet draagt moet deze in een glas water worden gelegd. U kunt een volledige prothese ook in een reinigingsoplossing bewaren. Spoel de prothese vóór het dragen weer grondig af onder de kraan. Indien u de prothese voor een langere tijd weglegt stop u deze bij voorkeur in een papieren omslag . Regelmatig een reinigingstablet gebruiken wordt aangeraden! (zie ons speciale BONYplus® gamma voor kunstgebitten). Een slechte adem (of halitose) wordt meestal veroorzaakt door bacteriën in onze mond (of op/in de prothese) die voedselrestjes absorberen. Door deze chemische reactie ontstaan er stoffen met een slechte geur, de zogenaamde Vluchtige ZwavelBestanddelen (of VZB's) . Dat zijn de boosdoeners die een slechte adem veroorzaken. Minstens 25% van de prothesedragers heeft regelmatig last van een slechte adem. Nochtans vindt 96% van deze mensen een frisse adem van groot belang. Het grondig schrobben van "valse tanden" blijft een must.
Het dagelijks onderhouden van het kunstgebit is absoluut een must! Duurzaamheid, pasjuistheid, hygiëne, esthetisch en fonetisch comfort worden zo optimaal gehouden.
Laat uw kunstgebit minstens om de twee jaar nakijken door onze prothese-expert. Hij/zij zal erop toezien dat het draagcomfort van uw prothese zo lang mogelijk optimaal blijft. Door de jaren heen verandert het lichaam. Vervang uw vals gebit daarom tussen de zes & negen jaar. Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel, al dan niet voorzien van wat gewone tandpasta. Ga voor reparaties of beschadigingen aan uw uitneembare gebitsprothese altijd naar de prothesespecialist. Als u klachten heeft die veroorzaakt worden door de gebitsprothese (zijnde ontstekingen of pijn) is het aan te raden een tandarts of een stomatoloog te raadplegen. Was de tandprothese liever eens te veel dan te weinig, dit zal niet alleen aanslag tegengaan maar ook irritaties aan het mondslijmvlies. Vergeet ook niet de klemmen op de partiële prothese te ontdoen van plak en de resterende natuurlijke tanden ook extra goed poetsen. De kunsttanden en de roze kunsthars (polymethylmethacrylaat)) zijn hard maar ook broos. Het spreekt voor zich dat bij een val de prothese kan barsten of breken! In principe is een kunstgebit klinisch onbreekbaar maar indien deze niet goed meer nauw aansluit aan het tandvlees (bijv. door ouderdom) kan dit niet meer zo zijn. Een tandprothese dient gemiddeld om de twee à drie jaar aangepast of opgevuld te worden.
Garantie en nazorg; Uw kunstgebit is met zorg vervaardigd om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Uw tandprotheticus geeft u 6 maand tot 24 maand garantie op de duurzaamheid. Vijl of slijp nooit aan uw kunstgebit. Als u hierdoor de pasvorm verandert kunt u uiteraard geen aanspraak meer maken op garantie.
De beschreven BONYplus ® BPS® DYNA® producten, zijn te verkrijgen in de Dental Profylactshop van Tandlabo BUYLE Te Aalst. Topkwaliteit en dienstverlening op hoog niveau is hét uitgangspunt bij onze prothese-experten…